onsdag 29 maj 2013

Hitta en säng till ditt barn

För att barnen ska kunna växa och utvecklas krävs det sömn, att barn får sova gott och säkert är en av de viktigaste uppgifterna föräldrar har. Det kan vara svårt att veta hur en bra barnsäng bör vara som nybliven förälder men det finns alltid tips och råd att få. Det finns egentligen tre typer av barnsängar innan barnet väljer en ungdomssäng.

  • Vagga eller spjälsäng
    Den första sängen är det helt upp till föräldrarna att bestämma. Spjälsängen kan generellt användas under längre perioder än vaggan. De moderna sängarna och vaggorna är utformade för att skona ryggen på föräldern genom att de inte behöver böja sig så långt ner, botten är nämligen höj- och sänkbar vilket gör det lätt att lyfta upp barnet. När barnet sedan lärt sig att gå ställs botten in på nedersta läget för att hindra att barnet klättrar ut. Till babysängarna medföljer det ofta olika typer av tillbehör som är till för att stimulera spädbarnet - sängmobilerna.
  • Syskonsäng
    Ibland kan det vara svårt att få plats i städernas lägenheter, då kan en våningssäng vara lösningen. En våningssäng är två sängar som står på varandra för att spara plats. Till överslafen finns en stege så att det lätt går att komma upp. Det som skiljer dessa barnsängar/barnsäng från de vuxnas våningssängar är att de har ett högre skydd så att det inte går att ramla ner. De kan väldigt ofta även ha några roliga detaljer som exempelvis en rutschkana, som gör att det snabbt går att ta sig ned.
  • Enkelsängar
    Enkelsängar till barn är både praktiska och roliga. De finns i alla olika varianter, allt från bilar till slott. Barnsängar/barnsäng är till för att barnet skall kunna växa i samtidigt som det gör det säkert för barnet att sova i. Det finns skydd på sidorna för att barnet trots mycket rörelse nattetid stannar tryggt i sängen.
Förutom att bestämma vilken typ av säng som passar sitt barn bäst så är det idag även vanligt att "lyxa till det lite" och köpa en "tema säng". Exempelvis så erbjuder Barnrummet.se ett sortiment av barnsängar som inkluderar Star Wars, Cars, Prinsessor, Hello Kitty, Mimmi Pigg, Spiderman och Monsters Inc. 

Om du ska köpa en ny säng till ungen, ta reda på vilken "favoriten" är och överraska sedan med att bära in sängen i rummet utan att hen vet om det. Ett guldläge är att den dagen göra något roligt med sitt barn och komma hem sent nog för kunna bära ut någon som sover djupt i bilen in till sovrummet. 

Gissa vem som kommer bli glad av att vakna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar